Vägen tillbaka till arbetet efter utbrändhet

Vägen tillbaka till arbetet efter utbrändhet kan kännas svår och lång. Du har under en tid begränsat dig från omvärlden. Skapat din trygga borg hemma där du kan andas lugnt utan stresspåslag. Inga ljud eller synintryck som tröttar ut din hjärna. Inga bilar som snabbt åker förbi. Ingen livlig miljö runt omkring dig. När utmattade är på väg tillbaka till arbetet kan de hamna i ett stresstillstånd. Hur ska man orka förhålla sig till alla intryck du möter utanför ditt hem. Kollegor. Lunch i fikarummet. Möten. Ingen tid för återhämtning som du haft tillgång till i din hemmamiljö.

Personer som varit utbrända och ”gått in i väggen” får ofta problem med både arbetsminne och koncentration. De får försämrad uppmärksamhetsförmåga och nedsatt aktivitet i pannloberna. Även problem med sömnstörning. Ljud och ljuskänslighet. Humörsvängningar. Dessa exempel är bara några av de begrepp som drabbar utmattade. Man blir trött av att tänka och fokusera. Återhämtningstiden blir därav extra viktig för en utbränd person. Den vet om sina begränsningar i livet. Kroppen och hjärnan talar om för dig vad du orkar med och inte.

Stressrelaterad sjukskrivning ökar

Det är inte enbart fysiska symptom som uppkommer. Människor som drabbas av detta är också benägna att hamna i ångesttillstånd. Ångesttillstånd som kan vara negativa tankar. Tankar som oroar dig. Stressar upp dig. Vad ska andra tänka om mig? Tycker de att jag är lat som inte orkar ta mig an för mycket uppgifter samtidigt? Som inte orkar ha hundra bollar i luften. Verkar jag inte lyssna när kollegor pratar med mig? Det finns mycket funderingar som kan skapa oro.

Under 2019 var 32 300 personer i Sverige sjukskrivna för utmattningssyndrom enligt tidningen Arbetsliv. Man kan se att kurvan inte har vänt sedan dess. Den stressrelaterade sjukskrivningen ökar på våra arbetsplatser. Det är inte heller ovanligt att en tredjedel av personer som varit sjukskrivna faller dit igen. Hur ska man göra för att sjukskrivningarna ska minska? Det är inget enkelt svar. Det viktigaste är sambandet mellan god arbetsmiljö och ett bra arbetsklimat. Vill du som arbetsgivare driva företaget framåt? Få mer effektivitet och lönsamhet? Då är det en förutsättning att du prioriterar dina anställdas hälsa. Sjukfrånvaron är kostsamt för medarbetare och arbetsgivare. Även för samhället i stort. Det sparar på resurser om man ser varningssignaler från sina anställda i ett tidigt skede.

Återhämtning

Vägen tillbaka till arbetet efter utbrändhet känns svår och tuff för de flesta som är drabbade. Är du på en arbetsplats och har utmattningssyndrom i ditt bagage? Då kan du välja att lyfta ämnet. Våga prata öppet om psykisk ohälsa och utmattning. Normalisera det. Så länge folk inte pratar om stressrelaterad sjukskrivning blir ämnet tabubelagt. Pratar du med din chef gynnar det både dig och företaget. Arbetsplatsen får vetskap och kunskap kring utmattning och dess problematik. Även vilka begränsningar du som anställd har. Utifrån detta kan man ta fram anpassningar och hitta lämpliga arbetsplatshjälpmedel.

Arbetsgivare kan också ge mer tid för återhämtning. Återhämtning som gör att den drabbade orkar med hela arbetsdagar. Att man känner mindre press och stress att komma tillbaka till arbetet igen. Finns det inte tid för återhämtning kan det bli en rad konsekvenser som uppstår. Man blir lättirriterad, ofokuserad och presterar sämre. En sådan medarbetare vill ingen ha på sin arbetsplats. Därav är det väldigt viktigt att ämnet kring detta kommer upp till ytan.

Har du ett bra arbetsklimat och arbetskultur på din kontorsplats idag?

Gillade du den här artikeln? Då kan du också läsa om vägen tillbaka till arbetet efter Covid. Klicka här.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läste också...