Yrsel, spänningshuvudvärk, dimsyn och spända muskler. Är det något som drabbar dig ibland? Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk och något som de flesta någon/några gånger haft. Värken kan uppkomma i lätt till måttlig värk som varar i allt från några timmar till dagar. Den kan också vara diffus eller molande och känns många gånger i båda sidorna av huvudet. Det finns många orsaker till varför huvudvärk uppstår. De vanligaste anledningarna är vätskebrist, synfel, förkylning och abstinens (bland annat koffein, narkotika.) 20 procent av befolkningen drabbas av huvudvärk flera gånger i veckan och halva befolkningen känner av det någon gång per månad enligt Min Doktor. Oftast får vi huvudvärk som vi inte vet vad den beror på. Det kan vara psykisk ohälsa, sjukdomsrelaterat eller bett/käksmärta om du gnisslar tänder.
Computer vision syndrome
Visste du att det finns något som heter CVS? (Computer vision syndrome.) Detta kan förekomma hos personer som sitter mycket framför datorskärmar. Symtomen omfattar torra ögon, huvudvärk, ljuskänslighet och nackproblem. Många timmar framför skärmen gör att du glömmer bort att blinka tillräckligt ofta. Resultatet blir att du får svårt att fokusera blicken. Ögonen känns torra och irriterande. Du kan uppleva suddig syn, såkallad dimsyn. Din kropp hamnar i en obekväm position. Axlarna åker framåt. Ryggen kutar. Efter ett par timmar är du stel både i axlar, rygg och huvud. Dålig belysning på din arbetsyta, felaktig datorljusstyrka, bländning från skärmen eller en kombination av dessa kan också vara faktorer som bidrar till din värk.
Hur är det då med migränhuvudvärk? Har det ett samband till datorer och belysning? Svaret är ja. Datorskärmar kan vara orsaken bakom ögonmigrän. Personer som har besvär med detta känner till att man blir extremt känslig mot stark belysning. Helst vill man vara instängd i ett mörkt rum som inte påfrestar ögonen. Att då sitta vid en datorskärm en hel dag är inte det ultimata om du är extra mottaglig för huvudvärkssymptom.
Episodisk och kronisk HST
Trots att spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk finns det en rad olika typer. Huvudvärk upplevs olika starkt och är väldigt individuellt från person till person. Du kan även bli drabbad av kronisk spänningshuvudvärk. Detta benämns vid förkortningen kronisk HST. Med kronisk HST upplever man symtomen mer än 15 dagar i månaden i över 6 månader. De som lider av den kroniska varianten har ofta ytterligare symtom som trötthet, yrsel, minnessvårigheter och koncentrationssvårigheter. HST som är färre än 14 dagar per månad kallas för episodisk HST. Det är lite vanligare att denna spänningshuvudvärk drabbar kvinnor än män. Värken kan komma närsomhelst i livet men vanligtvis sker det före 10 års åldern enligt Internet Medicin. Även fysisk och psykosocial stress kan vara utlösande faktorer för att du ska drabbas av HST.
Vad kan jag göra för att bli av med huvudvärken?
Det finns dock några konkreta tips för att undvika huvudvärk. Detta är passande för dig som arbetar mycket framför en datorskärm varje dag.
- Drick mycket vätska.
- Ta flera pauser, minst 1 gång i timmen. Att andas frisk luft några minuter gör att hjärnan får syre och du får mer energi.
- Pulshöjande aktivitet på 5 min där du får igång pulsen.
- Tänk på att blinka ofta när du sitter framför en datorskärm.
- Minska på intaget av koffein och drick mer vatten.
- Gör roterande rörelser med axlar och huvud för att mjuka upp kroppen och bli av med stelhet.
- Tänk även på att sitta rak i ryggen även om det känns obekvämt till en början.
Gillade du den här artikeln? Då kan du också läsa om visuell miljö kopplat till nackbesvär. Klicka här.