Du är någon annans arbetsmiljö
Det spelar ingen roll om du kallas chef, medarbetare, kollega, eller något annat för den delen. Alla har ett ansvar för att skapa trivsel på arbetsplatsen. Det du gör påverkar andra på din arbetsplats. För du är någon annans arbetsmiljö. Tar du ditt arbetsmiljöansvar? Nedan får du några enkla tips på hur du kan bidra till en bättre arbetsmiljö.
Självklart ser chefens ansvar lite annorlunda ut. Det finns lagar och regler som hen har som arbetsuppgift och ansvar att se till blir efterföljda. Nedan fokuserar vi på tips och oskrivna regler som med stöd av arbetsgivarens grundläggande arbetsmiljöansvar gör att alla medarbetare kan ta ansvar för den gemensamma arbetsmiljön och skapa trivsel på arbetsplatsen.
Tips på hur du kan bidra till en bättre arbetsmiljö
1) Respektera andras tid
Att komma i tid är att visa respekt. Men det kan vara svårt i en digital värld om ett möte slutar samtidigt som nästa börjar. Hur fungerar det på din arbetsplats?
För det första, undvik att skapa en kultur där det är ok att droppa in efter hand genom att planera in tid för att ta sig mellan möten även om de är på samma plats.
–> Kanske ska alla interna möten börja fem över istället för prick ett visst klockslag?
För det andra, håll möten med hög relevans. Avhandla inte detaljer som inte berör alla i veckomöten eller liknande med många deltagare. Boka hellre in kortare möten med de som berörs.
För det tredje, undvik irritation genom att hålla (interna) mötestider och agendor. Att man inte har ett möte inbokat i kalendern direkt efter behöver inte betyda att man har tid över. Din kollega kanske har en lång
to-do lista som måste slutföras innan hen kan gå hem.
–> Ägna istället de 5 sista minuterna till att hitta en ny mötestid med en uppdaterad agenda.
2) Tänk på hur du använder språket
Särskilt om du är upprörd eller vill ha till en förändring. Förstärkningar i form av svordomar och negativa uttryck sprider sällan en bra känsla på arbetsplatsen. Du riskerar själv att uppfattas som oseriös och andra kan lätt ta illa vid sig även om det inte var din avsikt. Även i positiva sammanhang kan svordomar upplevas störande. De kopplas dåligt samman med ett professionellt beteende som vi förväntar oss på en arbetsplats. Att tänka på språkbruket är inte bara ett tips på hur du kan bidra till en bättre arbetsmiljö, det gynnar ofta även i andra situationer.
3) Alla bidrar till teamet
Få saker är så förödande för en god arbetsmiljö som en ”vi och dom” kultur. Du och dina kollegor är med i samma team oavsett om du är medarbetare eller chef, eller vilken avdelning du tillhör. Beroende på vad ni har för roller kan du och dina kollegor ha olika syn på hur saker ska göras och vad som är viktigast.
–> Lyssna och förutsätt alltid att kollegan gör det som hen tror är bäst för projektet eller företaget – precis som du.
Då blir det enklare att ha en konstruktiv dialog som resulterar i en gemensam lösning.
4) Lär känna dina kollegor
Vi behöver skratta och ha roligt även under arbetstid. Även om du har världens bästa jobb är det nog sällan själva arbetsuppgifterna som får dig att le. Kollegorna är viktiga när det gäller trivsel på arbetsplatsen och att prata om något annat än jobbet gör att det blir enklare att samarbeta. Det skapar en social samhörighet och trygghet som gör att vi känner tillit. Då är det också lättare att prestera, ge och ta feedback och lösa saker tillsammans.
–> Bjud upp till en fika eller lunchpromenad, eller börja med en privat fråga vid kaffemaskinen på morgonen istället för att prata jobb direkt.
Ok, du kanske inte tycker det är jättespännande att höra om kollegans golfrunda eller dotterns fotbollsmatch eller men det kan vara värt att ger 2 minuter för ditt eget välbefinnandes skull.
5) Ta ansvar
Till sist, den där tråkiga som ändå måste sägas… Alla vet att mamma inte kommer till arbetsplatsen och tömmer diskmaskinen. Alltså, undvik en kultur där det generaliseras och skapas egna sanningar som att hen eller ”ingen på sälj” bidrar eller ”det är bara vi som…” etc.
Arga lappar bidrar inte till trivsel. Prova istället att prata direkt med kollegan som du tycker borde bidra mer. Kanske bidrar hen med något som du inte ser? Kanske är hen inte medveten om vad som förväntas?
Det enklast är så klart att alla hjälper till och tar sitt ansvar, men ibland fallerar även den bästa. Om du känner att du inte har bidragit så mycket som du borde under en tid, säg det. Och framför allt, visa dina kollegor som täcker upp för dig att du ser och uppskattar vad de gör.
–> Man kommer väldigt långt med ett tack.
Det var några tips på hur du kan bidra till en bättre arbetsmiljö. Det bästa med dem är att DU både kan föreslå och följa dem alla!
För dig som vill läsa mer om hur våra kollegor inverkar på oss på arbetsplatsen, rekommenderar vi att du läser vidare om hur störande kollegor ökar arbetsglädjen.
Är du på ”tipshumör” eller ute efter fler konkreta ideér som kan ha positiv inverkan på arbetsmiljön kan du läsa om 7 tips för visuell brusreducering här.